FROOOM! je program zabavnog i edukativnog karaktera koji od 2012. godine nudi mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog iskustva. Prepoznat od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Ureda za kulturu grada Splita, grada Rijeke, grada Zagreba, grada Koprivnice, grada Preloga te Primorsko-goranske i Splitsko dalmatinske županije kao apsolutna obrazovana uspješnica ovaj program već šestu  godinu zaredom privlači pažnju publike i medija.

Ovaj odgojno-obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 13 godina (u višim razinama opismenjavanja do 16 godina).
Ponekad primamo i djecu izvan ovog dobnog okvira, ali nakon konzultacije s roditeljima i psihologom/psihologinjom projekta. Naime, želja nam je da se djeca osjećaju ugodno, suvereno i samopouzdano te da mogu, fokusirano i s razumijevanjem pratiti sve sadržaje.

Frooom se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji u slučaju FROOOM-a podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije: rezultat je (provjerenog) eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka koji dolaze iz različitih disciplinarnih niša: dramska pedagogija, kulturna antropologija, psihologija, novomedijske prakse, animirani film, gluma, dramaturgija, filmska montaža, arhitektura i dr.

FROOOM! u trajanju od 5 dana ostvaruje se kao cjelodnevni boravak (početni i napredni program: prihvat djece, osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji sa predviđenim filmskim programom; filmski program: jedan ili više tematsko odabranih filmskih sadržaja; zajednički objed; razgovor o filmu; tehničke vježbe i završne dramsko-izvedbene vježbe; dogovor oko domaćih zadataka; odlazak djece) od 9 do 16h i odvija se u zajedničkom radu s grupom od maksimalno 16 sudionika (u osnovnim školama broj polaznika je do 20).

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

FROOOM VALOVI 2018. – TERMINI RADIONICE:

U tijeku su upisi za nove radionice u Zagrebu od 27. siječnja te za uskršnje u još 4 grada, a održavaju se: ZAGREB – 10/11. 03. + 17/18. 03. + 24/25.03. 2018. – sedmi Val – PRIJAVE U TIJEKU!
ZAGREB – 02-06. 04.  2018. – uskršnji Frooom – PRIJAVE U TIJEKU!
– Oš Dr. Ivan Merz, Ul. Franje Račkog 4PRIJAVE U TIJEKU!


SPLIT
– 02-06. 04.  2018. – uskršnji Frooom – PRIJAVE U TIJEKU!
– Multimedijalni kulturni centar – Ulica Slobode 28, Split
RIJEKA
– 02-06. 04.  2018. – uskršnji Frooom – PRIJAVE U TIJEKU!
– Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Studio Kamov – Križanićeva ulica 24, Rijeka
KOMIŽA – 02-06. 04.  2018. – uskršnji Frooom – PRIJAVE U TIJEKU!
– Kulturni centar “Ivan Vitić”- Ulica Komiških iseljenika 28, Komiža, otok Vis
KOPRIVNICA – 02-06. 04.  2018. – uskršnji Frooom – PRIJAVE U TIJEKU!
– Pučko otvoreno učilište “Domoljub”- Starogradska ul. 1, Koprivnica

Inicijalni koncept i projektno vodstvo: Boris Bakal (voditelj Bacača sjenki, redatelj i glumac)
Koordinatorice projekta: Anja Pletkosa (producentica Bacača Sjenki, dramaturginja), Sanda Brumen (voditeljica ureda Bacača Sjenki)
Koordinatori/ce projekta: Dubravka Špančić (Pakrac), Nataša Kadin (Split), Slaven Tolj (Rijeka), Maja Holak, Helena Hrašćanec (Koprivnica), Slavica Horvat i Zvonko Piljek (Zagreb) i dr.
Voditelji edukacija i suradnici: Nada Kovačević, Zrinka Kušević, Sanja Milardović, Nikša Marinović i Jakov Čuveljak (glumci i dramski edukatori), Dea Jagić, Vedran Senjanović, Ivan Lušićić Liik, Ines Kesić, Petra Zlonoga, Dalija Dozet, Eva Kraljević i Veno Mušinović (filmski umjetnici i autori/ce), Marko Tadić, David Petrač i Ivan Lušičić Liik (multimedijalni umjetnici), Miro Manojlović (montažer, glazbeni i multimedijalni umjetnik), Ivana Bandić, Mirko Bogosavac, Igor Longo, Pavle Perković i Stipe Bagarić (psiholozi projekta), Anja Pletikosa (dramaturginja i scenaristica), Tihana Mandušić, Lea Mileta (video montaža, snimanje i tehnička pomoć), Jozo Hodak (tehnička pomoć i glazbeni odgoj),  i drugi.
Podrška: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (do 2015.), Hrvatski audiovizualni centar (od 2012.), Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba (od 2013.), Nacionalna zaklada za civilno društvo, Zaklada Kultura Nova, Agencija za elektroničke medije, Ured za kulturu grada Rijeke, Primorsko goranska županija, Ured za kulturu grada Koprivnice, Koprivničko križevačka županija, Ured za kulturu grada Preloga, Ured za kulturu grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Međimurska županija, Matica Hrvatska Orebić i drugi.

Partneri projekta: Hrvatski filmski savez, Kino Europa, Savez udruga Clubture, Centar za likovni odgoj Grada Zagreba, Hrvatska kinoteka, Udruga Mavena, Multimedijalni kulturni centar – Split,  Kulturno prosvjetno društvo “Sloga”- Pakrac, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Zagreb film i drugi

 zz_sri (9)

Opis programa i radionica:

Radionica-igraonica-filmaonica FROOOM nastaje iz potrebe i želje da se edukativno djelovanje Bacača Sjenki, kao jedno od temeljnih djelatnosti Organizacije od njezinog nastanka 2001. godine, proširi i na najmlađu populaciju te da se potakne i dječje stvaralaštvo i promijeni koncept edukacije s mladima.

Zbog svega toga radionica ima široki raspon godina djece i mladih za koje je osmišljena, uključuje gotovo sve aktivnosti i znanja po kojima su Bacači Sjenki prepoznatljivi u javnosti te u svojem javnom i kulturno-umjetničkom djelovanju: umjetnost zajednice, odnos prema javnom prostoru, novomedijske djelatnosti i promišljanje medija uopće, promišljanje novih obrazaca i jezika u izvedbenim umjetnostima, interdisciplinarni pristup temama i izmještanje uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva.

Cjelokupni program se sastoji od:

  • edukativni program – radionice za djecu osnovno-školskog uzrasta (8-13 godina; majstorske i napredne do 16 godina),
  • koncerata filmske glazbe (po jedan svake druge subote) za građanstvo i polaznike radionice – u suradnji sa Hrvatskom Radio Televizijom
  • intermedijalnog programa predstava i instalacija (po jedna svake druge subote) – u suradnji sa Hrvatskim Radijem, Slovenskom Radio-Televizijom te Radijem 101.
  • tematskih filmskih projekcija (svaki tjedan dvije, otvorene i za građanstvo)
  • “Sajam dobre volje” – sajma zdrave hrane i proizvoda, obrta i vještina

EDUKATIVNI PROGRAM:

Program edukacija/radionica je zamišljen kao proces interakcija raznih umjetničkih ili kreativnih discipline kroz praktičan rad. Na ovaj način djeca i mladi spontano povezuju narative (priče) sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Ishodišta svakog dana bit će jedna filmska priča.

Radionice se odvijaju u programskim ciklusima po 5 dana u terminu od 9-15 h, a djeca unutar programa rada imaju uključen i zajednički cjeloviti objed.

Jedna radionica može primiti najviše 16 djece u uzrastu od 8 do 13 godina. (majstorska radionica do 16 godina)

Ciljevi našeg edukativnog projekta:

Kreativno strukturiranje vremena djece i mladih. Posebice onih s izraženim interesom za filmsko i medijsko stvaranje te darovite djece.
Poticanje mladih na stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja te razumijevanja mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini i pozitivine društve procese. Stvaranje stvaralačke baze novih generacija Hrvatske.
Stvaranje kvalitetnog edukativno, zabavnog programa u Hrvatskoj u tijeku praznika i kao izvanškolska aktivnost. Promicanje filmske i novomedijske kulture generalno i među mladima te stvaranje spona između baštine, pomišljanja urbane kulture i edukativnih procesa mladih.

Projekt također provodi interkulturnu integraciju djece stranaca, izbjeglica i azilanatau RH kroz poseban proces obrazovanja, jezičnu i stručnu pomoć te razumijevanje razlika.

Predviđeni rezultati edukativnog projekta:

Osnovno educiranje mladih za promišljanje, razumijevanje i stvaranje filmskih, novomedijalnih i interdisciplinarnih umjetnosti i sadržaja. Njihovo dubinsko razumijevanje procesa rada i nastanka umjetničkih filmskih djela i sadržaja. Svaka tjedna radionica će PROIZVESTI  više gotovih sadržaja od kojih će svi biti podijeljeni polaznicima, a dio predstavljen široj javnosti, javnim prikazivanjem  u kinu Tuškanac ili na web stranicama projekta.

OSTALI PROGRAMI FROOOM-a:

Koncerti filmske glazbe

Koncerti domaćih i stranih izvođača koji zagovaraju filmsku glazbu kroz koncert-predavanje-predstavu (učesnici ovog programa su iz Slovenije i Hrvatske te izvode hrvatske i brazilske autore).

Intermedijalni program Radio-Oko

Program obuhvaća obradu radijskih ostvarenja (uspješnica i djela u nastajanju) kroz druge medije i oblike predstavljanja u prostoru kina Tuškanac. Mladi autori po pozivu i sa ALU obradjivat će ove materijale u spektakularne video i intermedijalne predstave i događanja.

Filmske matineje

Više o filmskim matinejama za 2018. godinu uskoro. Zbog Vas smo bili na festivalima filmova za djecu i mlade u Amsterdamu, Chemnizu, Bjelovaru i Welsu i izabrali smo gomilu novih vrhunskih filmskih ostvarenja za vašu djecu,