Majstorske radionice su svaki puta konceptualno drugačije. A kako poneke izgledaju, možete vidjeti ovdje… iako, imajte to na umu, svakodnevno smišljamo i nove.

1. MRAK ANIMACIJA (majstorska radionica stop animacije) – 17-21 lipnja 2018.
Sa svojom mentoricom Deom Jagić oživit ćeš naizgled dosadne i nezanimljive predmete, tvoji partneri u Frooomovskoj magiji pretvorit će te u žabu, a ti njih u vrapca te ćete zajedno  dozvati velike vremenske nepogode kada je vani vruće, ili sunce kada vam je hladno. Ne, još uvijek nismo otvorili hrvatsku varijantu Hogwartsa… ali poznamo Deu – animatoricu, a ne vješticu! S njom ćeš ući u svijet animiranog filma gdje je sve ovo moguće. Naučit ćeš koliko strpljenja, ali i rada stoji iza jedne sekunde animiranog filma, a sve ćeš to moći u stvarnom vremenu pratiti i na velikom platnu zahvaljujući našoj opremi i tehničkom timu.

2. NEPOSLUŠNI KRISTALI (majstorska radionica analognog filma) – za sada u potrazi za novim voditeljima (stari postali prezauzeti!)
Što je zapravo film? Ono što vidiš u kinu? Ili na televiziji? A na mobitelu? Film je zapravo ime za vrpcu na kojoj se pohranjuju slike. Sve to zahvaljujući jednom kristalu koji se ne ponaša ‘prirodno’, nego onako kako on želi. Da staro nije nužno dosadno, a nikako i zaboravljeno, pokazat ćemo ti u našoj analognoj radionici. U ruci ćeš držati kameru staru preko 50 godina… čak ćeš i snimati s njom! Naučit ćeš mjeriti svjetlo, otići ćeš na kratki izlet u tamnu komoru gdje ćeš razvijati film koji ćeš na kraju rezati, lijepiti, bojati, prskati, uništavati, uljepšavati, grebati… ukratko: upustit ćemo se u pustolovinu eksperimentiranja, to jest, igranja s filmom (pravim filmom) i vidjeti gdje ćemo završiti.

3. VJ & 3D MAPPING – za sada u potrazi za novim voditeljima (stari postali prezauzeti!)
Nakon iznimno uspješnih radionica u Zagrebu i Splitu vraćamo se sa svojim projektorima i super-cool kompjuterskim programima. Jedan od polaznika opisao je ove radionice kao ‘crtanje svjetlosnim markerom po zraku’.  U ovoj radionici postat ćeš VJ-a velemajstor (nešto kao DJ, samo s videom), a materijale za remixanje ćeš morati skupljati sam – kamerom po putu i na web-u. Dizajnirat ćeš prostor u kojem ćeš, te na kraju izvesti svoj spektakularni svjetlosni šou.

4. OD OLOVKE DO FILMA (majstorska radionica scenarija i hermeneutike filma) – USKORO OPET!
Imaš ideju? A scenarij? Možeš li ju ispričati? Pokazati? Nacrtati? Sagraditi? Uloviti? Ne brini ako ti Veno Mušinović nekoliko puta vrati scenarij na preradu, ili ako pak sve vaše scenarije spoji u jedan, ili od njega napravi avion, ili od romantike horor, od komedije western, od scenariste glumca, a od redatelja scenografa. Veno će te u svakom slučaju na 5 dana pretvoriti u filmaša.

5. DRAMATURGIJA I MONTAŽA! (majstorska radionica video montaže) – 26-30 lipnja te 2-6 srpnja.
Uvijek si se pitao kako se sav onaj materijal koji si mukotrpno snimao na naprednoj sastavio u jedan sjajan film kakav je, primjerice, Druga strana predstave ili Misterij izgubljene rekvizite? Šalimo se, znamo da si za montažu vjerojatno čuo već i prije prve srijede svog prvog FROOOM!-a i Crvenog balona. Stoga se naša Lea Mileta odlučila napraviti ovaj nikad viđen, gotovo revolucionaran pothvat i za tebe je osmislila – napokon – radionicu montaže! Na njoj ćeš učiti raditi u cool programima kao što su Final Cut ili Premiere Pro, ali i izbrusiti svoje dramaturške i pripovjedačke vještine. Za vrijeme ovog dobro pečenog masterklasa trebat će ti i strpljivost i koncentracija, no zauzvrat ćeš dobiti oko tri kile čiste kreativnosti, organskog smisla za ritam i vizualnu percepciju!

6. MAJSTORSKI SKROJEN FILM (majstorska radionica percepcije filma) – 9-13 srpnja
Kada si zadnji put snimio igrani film? Jutros!? Baš onaj sa scenarijem, castingom, skupljanjem kostima i rekvizite, stoput ponavljanim scenama… Ukoliko se ne možeš točno sjetiti, ili se tvoj posljednji film snimao prije mjesec i više dana, Bojana Burnać ima pravo rješenje za tebe! S njom ćeš na majstorskoj radionici snimati kratak igrani film, no iz jedne nove (ptičje ili žablje – što je što) perspektive! Bojana će ti skrenuti pažnju s radnje i dijaloga na sam prostor kadra i otkriti ti tajnu kako filmskom tehnikom – planom, perspektivom, zvukom, kutom snimanja – možeš često ispričati puno više no riječima, dijalozima, kretanjem glumaca! Pogledaj ovdje kratki trailer Bojaninog filma “Moj život bez zraka”:

7. STRAST I ČUĐENJE U DOKUMENTARNOM FILMU – 27-31 kolovoz
Zašto su danas dokumentarni filmovi tako zabavni, napeti, posebni? Da li nas je dostupnost tehnologije i mogućnost snimanja promijenila toliko da možemo stvoriti film od bilo čega? Da li je dokumentarni film režiran, manipuliran, skrojen samo iz jednog motrišta? O svemu tome i još mnogočemu drugome u dokumentarnom filmu i filmu uopće djecu i mlade će izvjestiti naša specijalna izvjestiteljica s rock&n&roll planete Hrvatske nagrađivana redateljica Ines Pletikos (autorica jedinog dokumentarca o Azri i Đoniju Štuliću “Kad Miki kaže da se boji“)

8. KAKO KOSTIMIRATI FILM? – 27-30 kolovoz (možda 2-6 te 9-13 srpnja)
Ivana Bakal, kostimografkinja, likovana i vizualna umjetnica, provest će vas kroz stilove, metode, upututi na put nabavke materijala, uvesti u šivanje, ukazati na razlike kostima po žanrovima i vrstama filmova. Uza sve to zajednos Ivanom ćeš možda pomoći stvarati jedan od filmova na Frooom-u u početnoj, naprednoj ili nekoj drugoj majstorskoj radionici.

9. KAKO NAPISATI PRIČU ZA FILM? – 9-13 srpnja
Svestrani Nino Sorić , glumac, pisac, scenarist i novinar će te pitati mnogo toga a prije sevega: kako napisati priču? Naučit ćeš mnogo “stranih” riječi, poput sinopsis, scenarij i knjiga snimanja, a iz dijaloga koji ćete voditi naučit ćeš kako priču pretvoriti u niz scena koje bi zajedno mogle tvoriti film iako ne baš u istom redosljedu kao i priča. Samostalno ćeš ustvrditi što je ono što određuje redosljed scena, a što određuje događaje u knjizi snimanja. Saznat ćeš mnoge odgovore na pitanja naratologije, filmskih priča i žiovta samog, na radionici Nine Sorića, riječana po vokaciji, a građanina svijeta po opredjeljenju.

10. GLAZBENI SPOT, GLAZBENI FILM – 26-30 lipnja
Dalija Dozet, redateljica, vrsna i u snimanju i u montaži, suosnivačica filmskog festivala u Osijeku Filmska Runda, vodi te na snimanje glazbenog spota: polaznici zajedno s mentoricom izabiru glazbu, dogovaraju prava s autorima za snimanje, pišu scenarij i knjigu snimanja, istražuju i izabiru lokacije snimanja te odabiru izvođače i ekipu; na kraju snimaju film te pripremaju/dogovaraju montažu. Pogledajte što smo snimili na radionici prošle godine:

11. GLUMA NA FILMU – 2-6 srpnja
Sanja Milardović – gluma na filmu ili u kazalištu – kroz vesele i zabavne kazališne i filmske vježbe polaznici savladavaju filmski okvir, uče se glumi u fazama, fragmentima, suočavaju s beskrajnim ponavljanjima iste scene ili geste, uče strpljenju i mišljenju uloge u filmskom diskontinuitetu.

12. FILM APSURDA – 2-6 srpnja
Dalija Dozet, već prije spomenuta redateljica, vrsna i u snimanju i u montaži te suosnivačica filmskog festivala u Osijeku Filmska Runda, poželjela je s polaznicima iskušati njihovu maštu te snimiti jedan apusrdan film inspiran djelom i pisanjem slavnog ruskog pisca i nenadmašnog šaljivđije Daniila Harmsa.