Majstorske radionice su svaki puta konceptualno drugačije. A kako poneke izgledaju, možete vidjeti u našoj arhivi održanih majstorskih radionica… iako svakodnevno smišljamo i nove.

1. MRAK ANIMACIJA (majstorska radionica stop animacije)
Sa svojom mentoricom Deom Jagić oživit ćeš naizgled dosadne i nezanimljive predmete, tvoji partneri u Frooomovskoj magiji pretvorit će te u žabu, a ti njih u vrapca te ćete zajedno  dozvati velike vremenske nepogode kada je vani vruće, ili sunce kada vam je hladno. Ne, još uvijek nismo otvorili hrvatsku varijantu Hogwartsa… ali poznamo Deu – animatoricu, a ne vješticu! S njom ćeš ući u svijet animiranog filma gdje je sve ovo moguće. Naučit ćeš koliko strpljenja, ali i rada stoji iza jedne sekunde animiranog filma, a sve ćeš to moći u stvarnom vremenu pratiti i na velikom platnu zahvaljujući našoj opremi i tehničkom timu.

2. NEPOSLUŠNI KRISTALI (majstorska radionica analognog filma)
Što je zapravo film? Ono što vidiš u kinu? Ili na televiziji? A na mobitelu? Film je zapravo ime za vrpcu na kojoj se pohranjuju slike. Sve to zahvaljujući jednom kristalu koji se ne ponaša ‘prirodno’, nego onako kako on želi. Da staro nije nužno dosadno, a nikako i zaboravljeno, pokazat ćemo ti u našoj analognoj radionici. U ruci ćeš držati kameru staru preko 50 godina… čak ćeš i snimati s njom! Naučit ćeš mjeriti svjetlo, otići ćeš na kratki izlet u tamnu komoru gdje ćeš razvijati film koji ćeš na kraju rezati, lijepiti, bojati, prskati, uništavati, uljepšavati, grebati… ukratko: upustit ćemo se u pustolovinu eksperimentiranja, to jest, igranja s filmom (pravim filmom) i vidjeti gdje ćemo završiti.

3. VJ & 3D MAPPING
Nakon iznimno uspješnih radionica u Zagrebu i Splitu vraćamo se sa svojim projektorima i super-cool kompjuterskim programima. Jedan od polaznika opisao je ove radionice kao ‘crtanje svjetlosnim markerom po zraku’. Naš stari mentor Ivan je u međuvremenu od učitelja odlučio postati učenikom, a njegova učenica i prijateljica Ines Kesić  je odlučila od tebe napraviti VJ-a mjastora (nešto kao DJ, samo s videom), a materijale za remixanje ćeš morati skupljati sam – kamerom i na web-u. Dizajnirat ćeš prostor u kojem ćeš, uz Inesinu pomoć, na kraju izvesti svoj spektakularni svjetlosni šou.

4. OD OLOVKE DO FILMA (majstorska radionica scenarija i hermeneutike filma)
Imaš ideju? A scenarij? Možeš li ju ispričati? Pokazati? Nacrtati? Sagraditi? Uloviti? Ne brini ako ti Veno Mušinović nekoliko puta vrati scenarij na preradu, ili ako pak sve vaše scenarije spoji u jedan, ili od njega napravi avion, ili od romantike horor, od komedije western, od scenariste glumca, a od redatelja scenografa. Veno će te u svakom slučaju na 5 dana pretvoriti u filmaša.

5. I NAKON ŠKOLE – KONCENTRACIJU MOLIM! (majstorska radionica video montaže)
Uvijek si se pitao kako se sav onaj materijal koji si mukotrpno snimao na naprednoj sastavio u jedan sjajan film kakav je, primjerice, Druga strana predstave ili Misterij izgubljene rekvizite? Šalimo se, znamo da si za montažu vjerojatno čuo već i prije prve srijede svog prvog FROOOM!-a i Crvenog balona. Stoga se naša Lea Mileta odlučila napraviti ovaj nikad viđen, gotovo revolucionaran pothvat i za tebe je osmislila – napokon – radionicu montaže! Na njoj ćeš učiti raditi u cool programima kao što su Final Cut ili Premiere Pro, ali i izbrusiti svoje dramaturške i pripovjedačke vještine. Za vrijeme ovog dobro pečenog masterklasa trebat će ti i strpljivost i koncentracija, no zauzvrat ćeš dobiti oko tri kile čiste kreativnosti, organskog smisla za ritam i vizualnu percepciju!

6. MAJSTORSKI SKROJEN FILM (majstorska radionica percepcije filma)
Kada si zadnji put snimio igrani film? Jutros!? Baš onaj sa scenarijem, castingom, skupljanjem kostima i rekvizite, stoput ponavljanim scenama… Ukoliko se ne možeš točno sjetiti, ili se tvoj posljednji film snimao prije mjesec i više dana, Bojana Burnać ima pravo rješenje za tebe! S njom ćeš na majstorskoj radionici snimati kratak igrani film, no iz jedne nove (ptičje ili žablje – što je što) perspektive! Bojana će ti skrenuti pažnju s radnje i dijaloga na sam prostor kadra i otkriti ti tajnu kako filmskom tehnikom – planom, perspektivom, zvukom, kutom snimanja – možeš često ispričati puno više no riječima, dijalozima, kretanjem glumaca!

7. STRAST I ČUĐENJE U DOKUMENTARNOM FILMU

Zašto su danas dokumentarni filmovi tako zabavni, napeti, posebni? Da li nas je dostupnost tehnologije i mogućnost snimanja promijenila toliko da možemo stvoriti film od bilo čega? Da li je dokumentarni film režiran, manipuliran, skrojen samo iz jednog motrišta? O svemu tome i još mnogočemu drugome u dokumentarnom filmu i filmu uopće djecu i mlade će izvjestiti naša specijalna izvjestiteljica s rock&n&roll planete Hrvatske nagrađivana redateljica Ines Pletikos (autorica jedinog dokumentarca o Azri i Đoniju Štuliću “Kad Miki kaže da se boji“)