BESPLATNA FILMSKA MATINEJA U KOPRIVNICI – MOJ BRAT LOVI DINOSAURE

moj_brat_lovi_dinosaure

Kada: ČETVRTAK, 27. 08. 2020 U 11h;
Igrani film: Moj brat lovi dinosaure
Redatelj: Stefano Cipani
Po knjizi: “Moj brat lovi dinosaure” Giacomo Mazzariol-a
Scenarij: Fabio Bonifacci i Giacomo Mazzariol
Trajanje: 100 minuta
Proizvodnja: 2019.
Gdje: Kino Velebit, Zrinjski Trg 6.
Distribucija filma za Hrvatsku: Radar d.o.o.

Radi se o prvom dugometražnom filmu mladog talijanskog redatelja Stefana Cipani-ja koji je nastao prema istoimenoj autobiografskoj knjizi Giacomo Mazzariol-a. Stefano je autor brojnih uspješnih kratkih igranih i animiranih filmova, a nakon velikog uspjeha na festivalu u Veneciji ovaj film dobiva više talijanskih i međunarodnih nagrada između ostalih i Nagradu mlade publike Europske filmske akademije.

Kratki opis filma:
Jack je oduvijek želio igrati se s malim bratom i kad se njegov bart Gio konačno rodi, roditelji mu kažu da je njegov brat “posebno” dijete s “posebnim” svojstvima. Tada se Gio u mašti svog velikog brata pretvara u superjunaka s nevjerojatnim moćima, poput onih iz njegovih stripova. Kasnije, na pragu srednje škole, Jack otkriva da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Gioovo nepredvidljivo ponašanje i izgled postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata. Ali Giova energija i vitalnost su zarazni i Jackov i Gioov svijet se ponovno mijenja.

Iz kritika:
“Moj brat lovi dinosauruse” portret je obitelji koja je jednostavna u svemu, osim onog najobičnijeg, a ton filma sretno prenosi veliku prisnost i srdačnost istoimene knjige. Osjećaj da bi u određenim trenucima ovaj prizor mogao otići predaleko – i da je ta obiteljska jedinica gotovo previše idealna u pogledu otvorenosti koju njeni članovi pokazuju, njihovih razgovora, zajedničke prirode svojih odluka i njihove opće ljubavi prema životu, a sve to ponekad se može činiti previše pogođenim – ubrzo ga poništava otkriće da su, prema svima onima koji su radili na filmu, obitelj Mazzariol zaista takva u stvarnom životu: u ovoj obitelji oni imaju sposobnost slušati jedni druge. Imajući to na umu, kriza koju proživljava tinejdžer Jack, njegov strah od onoga što će drugi misliti i njegovo odbijanje da prihvati bratovu različitost klize u priču s velikom delikatnošću i odmjerenošću (scenarij je napisao Fabio Bonifacci zajedno s Giacomom Mazzariolom). S druge strane, mladi Francesco Gheghi utjelovljuje muke svog lika s istinskom vještinom. Istina, ovo je jedan od onih filmova za koje se smatrate da ste bolji ako ih gledate, jer se usredotočuje na dobre namjere, ali zato ostavlja mjesta i za greške i za slabost – da ne spominjemo mrlju zlobe – a to se kasnije pretvara u važne mogućnost za odrastanje.” Vittoria Scarpa, Cineuropa

Od viralnog videa do romana i od književnog bestselera do obiteljskog filma o putovanju s audiovizualnom polazišnom točkom i ostvarenjem koje pokazuje kako djeluje širenje priča za koje se čini da se publici najviše sviđaju u ovom ranom 21. stoljeću. Prevladavanje Johna Forda „stvoriti legendu“ lajkovima na društvenim mrežama. Nakon što je svoga brata s Downovim sindromom učinio poznatim na Internetu, Giacomo Mazzariol je u prvom licu ispričao svoje iskustvo, a sada ga redatelj Stefano Cipriani ponovo preuzeo u ovom filmu koji započinje kao obiteljska drama i postaje snažan adolescentski film..

Sve se vrti oko lika Giòa, brata koji lovi dinosauruse i, osim zaslađenih prepreka, dovodi prosvjetljenje jednoj talijanskoj obitelji koja uvijek rješava svoje probleme na parkiralištu trgovačkog centra. Talijansko-španjolska koprodukcija s Alessandrom Gassmanom kao glavom obitelji i glavnom zvijezdom, te s prepoznatljivim glumcima iz našeg španjolskog kina (Rossy de Palma, Iván Sánchez, Pepa López) film oscilira između razmišljanja o ovisnosti i mladenačke pobune (odlaska od kuće)…” Carlos Marañón, Cinemania

Frooom! je inovativan istraživački izvaninstitucionalni obrazovni program čiji proces i metodologija medijskog opismenjivanja ima za cilj poticanje djece i mladih na razumijevanje, korištenje i stvaranje audiovizualnih radova s područja filmske umjetnosti te elektroničkih i novih medija, a provodi se uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Agencije za elektroničke medije, Grada Koprivnice te Koprivničko-križevačke županije. Osim u Koprivnici provodi se u 12 gradova Hrvatske te međunarodno.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 17-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.