Bacači Sjenki / Filmska radionica za djecu i mlade FROOOM! 

Bacači sjenki i njihovi partneri (u Zagrebu, Pakracu, Rijeci, Koprivnici, Prelogu, Sinju, Osijeku, Gradecu, Dubrovniku, Komiži i Splitu) uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije, lokalnih samouprava (Zagreba, Rijeke, Preloga, Splita i Duge Rese) te ostalih Frooomom inspiriranih donatora, sponzora te zaklada i ove 2019. godine organiziraju edukativnu interdisciplinarnu školu o filmu FROOOM! u namjeri da ostvare vrhunsko obrazovanje i opismenjavanje djece i mladih te osiguraju visokokvalitetni kulturni, filmski i zabavni program!

FROOOM! je namijenjen djeci i mladima uzrasta od 8 do 13 godina (u početnoj radionici, a u višim razinama opismenjavanja do 16 godina).
Ponekad primamo i djecu izvan ovog dobnog okvira, ali nakon konzultacije s roditeljima i psihologom/psihologinjom projekta. Naime, želja nam je da se djeca osjećaju ugodno, suvereno i samopouzdano te da mogu, fokusirano i s razumijevanjem pratiti sve sadržaje.

FROOOM! nastavlja edukacijsku i umjetničku praksu po kojoj je naše djelovanje prepoznatljivo široj javnosti: od rada u lokalnoj zajednici, preko novomedijske i sudioničke izvedbene umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na obrazovanje, zabavu i izazove suvremenog društva.

Koncept radionice rezultat je provjerenog rada tima stručnjaka koji dolaze iz različitih disciplina: dramska pedagogija, kulturna antropologija, psihologija, novomedijske prakse, animirani film, glazba i gluma.

FROOOM! u trajanju od 35 školskih sati je zamišljen kao boravak od 9 do 15 (13)h i provodi se u radu s grupom do 16 sudionika. Uvidom u složeni proces nastajanja filmske umjetnosti, pružamo polaznicima osnove promišljanja filmske i vizualne kulture, pripremajući ih za primjenu dobivenih znanja s naglašenim autorskim principom te razvijajući tehničke, narativne i izvedbene kompetencije koje lako mogu primjeniti u ostalim životnim ili školskim aktivnostima.

ZAGREB – Oš Silvija Strahimira Kranjčevića, ulica Baltazara Bogišića 13

SPLIT –  Multimedijalni kulturni centar / Dom mladih – Ulica Slobode 28, Split

KOMIŽA – Kulturni centar “Ivan Vitić” –  Ulica Komiških iseljenika 28, Komiža, otok Vis

SINJ – Kulturno umjetničko središte (u Alkarskim dvorima), Put Petrovca 12, 21230 Sinj

PRELOG – Gradska knjižnica Prelog, Glavna ulica 33 , 40323 Prelog

RIJEKA – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova 26c, 51 000 Rijeka

KOPRIVNICA – Pučko otvoreno učilište, Starogradska 1, 48000 Koprivnica

Program škole/radionica zamišljen je kao proces interakcija raznih umjetničkih ili kreativnih discipline kroz praktičan i zabavan rad. Na ovaj način djeca i mladi spontano i uspješno povezuju priče sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Uz svakodnevne filmske projekcije, igru i dramske vježbe te kroz praktične zadatke snimanja i montiranja, djeca korak po korak ulaze u čaroban svijet filma i razvijaju dublje razumijevanje i povezanost filmskih tehnika i sadržaja.

Polaznicima je uvijek osiguran zdrav topli obrok (izbor između najmanje 3 menija) i napitci, kao i nužna sredstva za rad i bogat cjelodnevni boravak tijekom kojeg uče gledati, razumijeti i voljeti film. Svi polaznici također su dodatno osigurani od posljedica eventialne nezgode za vrijeme trajanja radionice.

Inicijalni koncept i projektno vodstvo: Boris Bakal (voditelj Bacača sjenki, redatelj, glumac i interdisciplinarni pedagog)

Koordinacija i organizacija projekta: Boris Bakal

Administracija projekta: Nela Katić Novačić (voditeljica ureda Bacača Sjenki)

A za sve se brinu i : Nada Kovačević, Lidija Kraljić, Jakov Čuveljak, Sanja Milardović i Irena Bočkay (glumci i dramski pedagozi), Igor Longo i Stipe Bagarić, Ivana Bandić, Pavle Perković (psiholozi projekta), Anita Čeko  (dramaturginje i scenaristice), Lea Mileta, Magdalena Ptiček i Tihana Mandušić (montažerke, snimateljice i filmske pedagoginje), Dalija Dozet, Ines Pletikos (filmske redateljice), Bojana Burnać ( redateljica, snimateljica i roniteljica na dah), Dea Jagić (akademska slikarica i animatorica) Veno Mušinović (snimatelj, montažer, redatelj, glumac i scenarist), Ivan Lušičić Liik (VJ, multimedijalni umjetnik), Tomislav Tukša (logoped i medisjki suradnik), Karlo Vorih (redatelj i filmski autor), Dražen Žerjav (snimatelj, montažer i medijski suradnik), Ines Kesić (VJ, video umjetnica), Ivan Marušić Klif (multimedijalni umjetnik), Nora Krstulović (intermedijalna i medijska umjetnica i kazališna redateljica), Martin Semenčić (montažer slike i zvuka te filmski autor) te mnogi drugi.

Kontakti i dodatne informacije:

e-mail: frooom.filmskaradionica@gmail.com
Željka Novosel (koordinatorica projekta & PR projekta) – 099 / 344 45 15 (samo press)
Boris Bakal (osnivač i voditelj Frooom-a): 098 165 81 86
URED BACAČA SJENKI: 01/464 02 62 (Nela, Boris, Zvone)