Frooom!

FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji od 2012. godine nudi djeci i mladima mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog iskustva.

Prepoznat od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Grada Zagreba, Općine Gradec i Zagrebačke županije, Grada Splita, Split Parkinga i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te Grada Preloga, kao apsolutna obrazovna uspješnica ovaj program privlači pažnju publike i medija od 2012. godine. Velika podrška Udruzi su također Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Ovaj odgojno-obrazovni program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja  namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 14 godina (u višim razinama opismenjavanja i do 16 godina).

Ponekad primamo i djecu izvan ovog dobnog okvira u skladu s interesom i zalaganjem, ali nakon konzultacije s roditeljima i psihologom/psihologinjom projekta. Naime, želja nam je da se djeca osjećaju ugodno, suvereno i samopouzdano te da mogu fokusirano i s razumijevanjem pratiti sve ponuđene sadržaje.

Frooom! se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji u slučaju FROOOM!-a podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije: rezultat je (provjerenog) eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka koji dolaze iz različitih disciplinarnih niša: dramska pedagogija, kulturna antropologija, psihologija, novomedijske prakse, animirani film, gluma, dramaturgija, filmska montaža, arhitektura i dr.

FROOOM! u trajanju od 5 dana ostvaruje se kao cjelodnevni boravak (početni i napredni program: prihvat djece, osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji sa predviđenim filmskim programom; filmski program: jedan ili više tematsko odabranih filmskih sadržaja; zajednički objed; razgovor o filmu; tehničke vježbe i završne dramsko-izvedbene vježbe; dogovor oko domaćih zadataka; odlazak djece) od 9 do 16h i odvija se u zajedničkom radu s grupom od maksimalno 16 sudionika (u osnovnim školama broj polaznika je do 20).

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

zz_sri (9)

Opis programa i radionica:

Radionica-igraonica-filmaonica FROOOM! nastaje iz potrebe i želje da se edukativno djelovanje Bacača Sjenki, kao jedno od temeljnih djelatnosti Organizacije od njezinog nastanka 2001. godine, proširi i na najmlađu populaciju te da se potakne i dječje stvaralaštvo i promijeni koncept edukacije s mladima.

Zbog svega toga radionica ima široki raspon godina djece i mladih za koje je osmišljena, uključuje gotovo sve aktivnosti i znanja po kojima su Bacači Sjenki prepoznatljivi u javnosti te u svojem javnom i kulturno-umjetničkom djelovanju: umjetnost zajednice, odnos prema javnom prostoru, novomedijske djelatnosti i promišljanje medija uopće, promišljanje novih obrazaca i jezika u izvedbenim umjetnostima, interdisciplinarni pristup temama i izmještanje uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva.


EDUKATIVNI PROGRAM:

Program edukacija/radionica je zamišljen kao proces interakcija raznih umjetničkih ili kreativnih discipline kroz praktičan rad. Na ovaj način djeca i mladi spontano povezuju narative (priče) sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Ishodišta svakog dana bit će jedna filmska priča.

Radionice se odvijaju u programskim ciklusima po 5 dana u terminu od 9-15 h, a djeca unutar programa rada imaju uključen i zajednički cjeloviti objed.

Jedna radionica može primiti najviše 16 djece u uzrastu od 8 do 13 godina (majstorska radionica i do 18 godina).

Ciljevi našeg edukativnog projekta:

  • Kreativno strukturiranje vremena djece i mladih. Posebice onih s izraženim interesom za filmsko i medijsko stvaranje te darovite djece.
  • Poticanje mladih na stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja te razumijevanja mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini i pozitivine društve procese. Stvaranje stvaralačke baze novih generacija Hrvatske.
  • Stvaranje kvalitetnog edukativno, zabavnog programa u Hrvatskoj u tijeku praznika i kao izvanškolska aktivnost. Promicanje filmske i novomedijske kulture generalno i među mladima te stvaranje spona između baštine, pomišljanja urbane kulture i edukativnih procesa mladih.

Projekt također provodi interkulturnu integraciju djece stranaca, izbjeglica i azilanatau RH kroz poseban proces obrazovanja, jezičnu i stručnu pomoć te razumijevanje razlika.

Predviđeni rezultati edukativnog projekta:

Osnovno educiranje mladih za promišljanje, razumijevanje i stvaranje filmskih, novomedijalnih i interdisciplinarnih umjetnosti i sadržaja. Njihovo dubinsko razumijevanje procesa rada i nastanka umjetničkih filmskih djela i sadržaja. Svaka tjedna radionica će PROIZVESTI više gotovih sadržaja od kojih će svi biti podijeljeni polaznicima, a dio predstavljen široj javnosti javnim prikazivanjem u kinu Tuškanac ili na web stranicama projekta.

OSTALI PROGRAMI FROOOM!-a:

Koncerti filmske glazbe

Koncerti domaćih i stranih izvođača koji zagovaraju filmsku glazbu kroz koncert-predavanje-predstavu (učesnici ovog programa su iz Slovenije i Hrvatske te izvode hrvatske i brazilske autore).

Intermedijalni program Radio-Oko

Program obuhvaća obradu radijskih ostvarenja (uspješnica i djela u nastajanju) kroz druge medije i oblike predstavljanja u prostoru kina Tuškanac. Mladi autori po pozivu i sa ALU obrađivati će ove materijale u spektakularne video i intermedijalne predstave i događanja.

Filmske matineje

Zbog Vas smo bili na brojnim festivalima filmova za djecu i mlade, među ostalima i u Amsterdamu, Chemnizu, Bjelovaru, Malom Lošinju, Welsu i Dhaki te svake godine izaberemo gomilu novih vrhunskih filmskih ostvarenja za vašu djecu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email