Frooom!

FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji od 2012. godine nudi djeci i mladima mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog iskustva.

Prepoznat od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Grada Zagreba, Općine Gradec i Zagrebačke županije, Grada Splita, Split Parkinga i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, Grada Velike Gorice, Grada Komiže, Grada Pakraca te Grada Preloga, kao apsolutna obrazovna uspješnica ovaj program privlači pažnju publike i medija od 2012. godine. Velika podrška Udruzi su također Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Ovaj odgojno-obrazovni program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja  namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 14 godina (u višim razinama opismenjavanja i do 18 godina).

Ponekad primamo i djecu izvan ovog dobnog okvira u skladu s interesom i zalaganjem, ali nakon konzultacije s roditeljima i psihologom/psihologinjom projekta. Naime, želja nam je da se djeca osjećaju ugodno, suvereno i samopouzdano te da mogu fokusirano i s razumijevanjem pratiti sve ponuđene sadržaje.

Frooom! se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji u slučaju FROOOM!-a podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije: rezultat je (provjerenog) eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka koji dolaze iz različitih disciplinarnih niša: dramska pedagogija, kulturna antropologija, psihologija, novomedijske prakse, animirani film, gluma, dramaturgija, filmska montaža, arhitektura i dr.

FROOOM! u trajanju od 5 dana ostvaruje se kao cjelodnevni boravak (početni i napredni program: prihvat djece, osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji sa predviđenim filmskim programom; filmski program: jedan ili više tematsko odabranih filmskih sadržaja; zajednički objed; razgovor o filmu; tehničke vježbe i završne dramsko-izvedbene vježbe; dogovor oko domaćih zadataka; odlazak djece) od 9 do 16h i odvija se u zajedničkom radu s grupom od maksimalno 16 sudionika (u osnovnim školama broj polaznika je do 20). Osim početne i napredne razine provodi se u formatu majstorskih radionica gdje djeca ciljano usavršavaju neke od filmskih vještina: režija, pisanje scenarija, rad na scenografiji, rad na kostimima, snimateljska radionica, izrada glazbenih spotova, green screen, hermenautika filma i višemotrišni film, montaža, snimanje dronovima i dr.
FROOOM! se provodi i u drugim formatima: kao tro vikendski program, kao jednomjesečni program u osnovnim i srednjim školama (3 x tjedno po 2 školska sata),  kao cijelogodišnji program svaka dva tjedna po dva sata. Njegova se metodologija i kurikularni pristup emanira i kroz kratke dvosatne vježbaonice “Nepomični pokret” te “U srce filma” gdje polaznici, u skraćenom izdanju, kušaju ludistički pedagoški tretman visokog intelektualnog rizika.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 22-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta, realizirala više od 70 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na svih 7 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

zz_sri (9)

Opis programa i radionica:

Radionica-igraonica-filmaonica FROOOM! nastaje iz potrebe i želje da se edukativno djelovanje Bacača Sjenki, kao jedno od temeljnih djelatnosti Organizacije od njezinog nastanka 2001. godine, proširi i na najmlađu populaciju te da se potakne i dječje stvaralaštvo i promijeni koncept edukacije s mladima.

Zbog svega toga radionica ima široki raspon godina djece i mladih za koje je osmišljena, uključuje gotovo sve aktivnosti i znanja po kojima su Bacači Sjenki prepoznatljivi u javnosti te u svojem javnom i kulturno-umjetničkom djelovanju: umjetnost zajednice, odnos prema javnom prostoru, novomedijske djelatnosti i promišljanje medija uopće, promišljanje novih obrazaca i jezika u izvedbenim umjetnostima, interdisciplinarni pristup temama i izmještanje uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva.


EDUKATIVNI PROGRAM:

Program edukacija/radionica je zamišljen kao proces interakcija raznih umjetničkih ili kreativnih disciplina kroz praktičan rad. Na ovaj način djeca i mladi spontano povezuju narative (priče) sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Ishodišta svakog dana bit će jedna filmska priča.

Radionice se odvijaju u programskim ciklusima po 5 dana u terminu od 9-15 h, a djeca unutar programa rada imaju uključen i zajednički cjeloviti objed.

Jedna radionica može primiti najviše 16 djece u uzrastu od 8 do 13 godina (majstorska radionica i do 18 godina).

Ciljevi našeg edukativnog projekta:

  • Kreativno strukturiranje vremena djece i mladih. Posebice onih s izraženim interesom za filmsko i medijsko stvaranje te darovite djece.
  • Poticanje mladih na stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja te razumijevanja mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini i pozitivine društve procese. Stvaranje stvaralačke baze novih generacija Hrvatske.
  • Stvaranje kvalitetnog edukativno, zabavnog programa u Hrvatskoj u tijeku praznika i kao izvanškolska aktivnost. Promicanje filmske i novomedijske kulture generalno i među mladima te stvaranje spona između baštine, pomišljanja urbane kulture i edukativnih procesa mladih.

Projekt također provodi interkulturnu integraciju djece stranaca, izbjeglica i azilanatau RH kroz poseban proces obrazovanja, jezičnu i stručnu pomoć te razumijevanje razlika.

Predviđeni rezultati edukativnog projekta:

Osnovno educiranje mladih za promišljanje, razumijevanje i stvaranje filmskih, novomedijalnih i interdisciplinarnih umjetnosti i sadržaja. Njihovo dubinsko razumijevanje procesa rada i nastanka umjetničkih filmskih djela i sadržaja. Svaka tjedna radionica će PROIZVESTI više gotovih sadržaja od kojih će svi biti podijeljeni polaznicima, a dio predstavljen široj javnosti javnim prikazivanjem na godišnjoj Frooom! reviji u Zagrebu, u ostalim gradovima RH (Rijeka, Split, Koprivnica…) , na web stranicama projekta te na našem Youtube kanalu.

OSTALI PROGRAMI FROOOM!-a:

Koncerti filmske glazbe (povremeni program)

Koncerti domaćih i stranih izvođača koji zagovaraju filmsku glazbu kroz koncert-predavanje-predstavu (učesnici ovog programa su iz Slovenije i Hrvatske te izvode hrvatske i brazilske autore).

Intermedijalni program Radio-Oko (povremeni program)

Program obuhvaća obradu radijskih ostvarenja (uspješnica i djela u nastajanju) kroz druge medije i oblike predstavljanja u prostoru kina Tuškanac. Mladi autori po pozivu i sa ALU obrađivati će ove materijale u spektakularne video i intermedijalne predstave i događanja.

Filmske matineje

Zbog naših malih i velikih polaznika obilazimo brojne festivale filmova za djecu i mlade, među ostalima i u Amsterdamu, Chemnizu, Bjelovaru, Malom Lošinju, Welsu, Valparaisu, Briselu i Dhaki te svake godine izaberemo gomilu novih vrhunskih filmskih ostvarenja za vašu djecu. Također, surađujemo s brojnim filmskim arhivima i filmskim institutima, producentima i sveučilištima te prikazujemo vrhunske antologijske, eksperimentalne, senzorne i animirane filmove iz cijelog svijeta.
Kroz mreže suradnje ECFA (European Children Film Association) te konzorcijum CinEd (od 2015. najsloženiji i najsveobuhvatniji program filmskog i medijskog opismenjavanja u EU), razmjenjujemo znanja i metode s više od 50 partnera iz cijele Europe i svijeta te tako pribavljamo najnovija filmska ostvarenja za djecu i mlade za naš program.