Proslava 10 godina filmske škole za djecu i mlade – FROOOM!

FROOOM 10 godina 1 (1)

Što: Što ne vidiš gledajući film? – proslava 10 godina FROOOM! filmske škole za djecu i mlade
Kada: 24. lipnja u 16 h

Gdje: Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

“Kada smo čitali projekt Bacača sjenki filmskog i medijskog opismenjavanja djece i mladih FROOOM! svi smo poželjeli biti djeca!” – upravo tim riječima je predsjednica vijeća za komplementarne djelatnosti HAVC-a najavila prvo financiranje ovog projekta u proljeće 2012. – koji ove subote, 25. lipnja 2022 u 16h, slavi 10 godina uspješnosti provedbe.

Od tada se FROOOM! funkcionalna filmska škola za djecu i mlade proširila po cijeloj Hrvatskoj, predstavila na 5 kontinenata, umrežila s najvećim europskim i svjetskim institucijama filmske i medijske pismenosti, te proizvela preko 400 kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova dječjeg stvaralaštva koji su osvojili brojne nagrade i priznanja širom svijeta. Preko 4000 polaznika prošlo je ovu složenu filmsku edukaciju, koja osim filmske i medijske pismenosti povezuje i informatičku i informacijsku naobrazbu u funkcionalni obrazovni program. Pod tim se podrazumijeva da FROOOM! i Bacači sjenki smatraju i zagovaraju da se svako dijete u Hrvatskoj paralelno s učenjem pisanja i čitanja, računanja i razumijevanja ta oba teksta, mora istovremeno i filmski i medijski opismenjavati.

Složenost i inovativnost prepoznali su brojni partneri širom EU i svijeta te je FROOOM! metodologija postala prepoznatljiv i prihvatljiv inovativni obrazac filmskog i medijskog obrazovanja u Bangladešu, Njemačkoj, Čileu, Portugalu, Francuskoj i drugdje.

Da bi proslavili ovu lijepu i uspješnu priču, Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane na intermedijalni filmski događaj s nagradnom tombolom na kojem će se dijeliti 10 bonova za naše filmske radionice, 10 raznih filmskih didaktičkih sredstva, 10 majica Bacača sjenki, 10 platnenih torbi filmske škole Frooom! te druge brojne nagrade.

Umjetnički dio programa posvećen je gospodinu Grafoskopu, a kako on može slikati, snimati i svirati pokazat će nam mlada arhitektica i filmska autorica Mia Martinović. Nakon kratke pauze za veseli domjenak slijedi prava filmska poslastica – animirani fantastično-avanturistički film “Putovanje jednog princa,” remek-djelo koje je stvorio Jean-François Laguionie, dobitnik Zlatne palme u Cannesu 1978. te brojnih drugih važnih filmskih nagrada.

FROOOM! filmska škola prepoznata je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Agencije za elektroničke medije (AEM), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Grada Zagreba, Općine Gradec i Zagrebačke županije, Grada Splita, Split Parkinga i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te Grada Preloga, kao apsolutna obrazovna uspješnica koja privlači pažnju publike i medija već punih 10 godina!

Frooom! nastavu kontinuirano održavamo u Zagrebu, Rijeci, Gradecu i Koprivnici, a ona se provodila i povremeno provodi i u Splitu, Sinju, Komiži, Dubrovniku, Prelogu, Pakracu, Opatiji, Puli i Osijeku.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.