BESPLATNA FROOOM FILMSKA MATINEJA U KOPRIVNICI-PUTOVANJA JEDNOG PRINCA

Affiche VDP OK.indd

KADA: UTORAK, 25. 08. 2020 U 11h;
ŠTO : Putovanje jednog princa; redatelji: Jean-François Laguionie i Xavier-om Picard; trajanje: 77 minuta; Proizvodnja: 2019.; distribucija filma za Hrvatsku: Radar d.o.o.
GDJE: Kino Velebit, Zrinjski Trg 6.;

U utorak 25 kolovoza u 11 sati pozivamo vas sve na besplatnu matineju Frooom filmske škole za djecu i mlade u kinu Velebit. Bit će prikazan francuski animirani film Putovanje jednog princa posljednji čiji je redatelj jedan od francuskih i svjetskih velikana animacije Jean-François Laguionie. Nakon filma slijedi kratak osvrt na film te predstavljanje Frooom! filmske škole.

Putovanje jednog princa posljednji je film svjetski poznatog francuskog majstora animacije koji je prikazan na mnogobrojnim svjetskim filmskim festivalima (Annency, Locarno, New York, Rotterdam), a sada ćemo ga imati prilike i pogledati i u Koprivnici. Jean-François Laguionie jedan je od vodećih francuskih animatora te autor kratkih i dugometražnih filmova, uključujući Veslajući preko Atlantika (1978), Gwen (1985) i Louise na obali (2016) a ovaj put je udružio s mlađim kolegom u usponu Xavier-om Picard-om koji je također francuski animator, redatelj te producent poznat po nagrađivanom filmu Mumini na Azurnoj obali (2014).

Radi se o remekdjelu koje tematski odgovora na njegov slavni film “Majmunova priča” iz 1999., ali ovaj film se ne može smatrati tradicionalnim filmskim nastavkom već mudrom nadogradnjom s donekle sličnim likovima u istom utopijskom svijetu. Kao i svaka utopija i ova je samo istraživanje našeg svijeta i njegovih društvenih, moralnih i općenito ljudskih vrednota, ideja i dinamika. Film je također optimističan i sugestivan pogled u neku našu moguću budućnost kao izlaz iz kaotične sadašnjosti prepune predrasuda i nesolidarnosti. Kritičari uspoređuju redatelja (Jean-François Laguionie) s velikanima poput Miyazakia, Disneya ili Karela Zemana i smatraju upravo ovaj film nastavkom klasične animacijske tradicije te naracije prepune avanture, istraživanja, čuđenja i otkrića čiji cilj je da potakne decu i mlade da razmišljaju i otkrivaju svijet.

Kratki sadržaj filma:
Stari majmunski princ Laurent nasukao se na obalu nepoznate zemlje Niokous koju, također, nastanjuju stanovnici iste, njegove, vrste. Pronalazi ga mladi majmun Tom čiji mu roditelji neopriznati zanstvenici pružaju utočište. Potom Princ biva zatočen i podvrgnut nizu znanstvenih istraživanja koja pokažu da on govori, ali različitim majmunskim jezikom. Znanstvenici zemlje Niokous vjeruju da je Laurent prevarant jer ne vjeruju da postoje i druge majmunske civilizacije. Uz Tomovu pomoć, Princ s velikim zanimanjem otkriva više o tom neobičnom i čudnom svijetu i njegovom rigidnom društvu. A na kraju…

Frooom! je inovativan istraživački izvaninstitucionalni obrazovni program čiji proces i metodologija medijskog opismenjivanja ima za cilj poticanje djece i mladih na razumijevanje, korištenje i stvaranje audiovizualnih radova s područja filmske umjetnosti te elektroničkih i novih medija, a provodi se uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Agencije za elektroničke medije, Grada Koprivnice te Koprivničko-križevačke županije. Osim u Koprivnici provodi se u 12 gradova Hrvatske te međunarodno.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 17-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.