DVA SPLITSKA FILMA U VRHU DOMAĆE OVOGODIŠNJE OSNOVNOŠKOLSKE FILMSKE PRODUKCIJE

REVIJA 58 U M LOSINJU 2020

Naša dva “radionička” filma iz prošlogodišnje produkcije u Splitu (“Leteća Ana” & “Totalno običan dan”) biti će prikazana na 58. reviji stvaralaštva djece u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada. Revija prikazuje najbolje filmove u ovoj kategoriji u Repubilici Hrvatskoj i ima natjecateljski karakter.
Prenosimo vijest sa stranica HFS-a:
“Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava. Popis je dostupan na sljedećem linku.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava se od 1. do 4. listopada 2020. u Malom Lošinju u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.

Broj prijava (245 filmova sveukupno) koji raste iz godine u godinu unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ovaj filmski događaj, ali isto tako o bogatoj produkciji koja se događa u osnovnoškolskim filmskim družinama kao i kinoklubovima koji rade s djecom i mladima.”
Film “Leteća Ana” napravila je napredna grupa malih fooomovaca i frooomovki u Splitu: Nora Bračko koja je, po scenariju koji je napisala, odglumila Anu, a u režiranju njene priče i oko stop animacije pomogli su Karlo Bračko, Stipe Čeko, Ante Čeko i Ivan Pecotić. Mentorice su bile Tihana Mandušić i Anita Čeko.

Film “Totalno običan dan” napravljen je u majstorskoj Frooom radionici animiranog filma koju su vodili Božidar Trkulja i Dorotea Radušič, a autori filma su Adrian Boić i Rita Bjedov.