“Film naopačke” najavljuje tajanstvenu crnu komediju u Tuškancu 4.12.2021.

CinEd cover

 

Crna komedija koja se trebala održati 4.12. u kinu Tuškanac je otkazana radi bolesti. Zajedno se družimo se od 8.1.2022. godine, a do tada želimo svima ugodne zimske praznike i lijepe blagdane!

Po nekima jedan od deset najistaknutijih svjetskih filmskih redatelja, autor ovog filma rođen je u jednoj južnoeuropskoj zemlji, a dobio je preko 30 nagrada za svoje filmove na festivalima poput onih u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Montrealu, Karlovy Vary i Valenciji.

Njegov film koji ćemo prikazati u kinu Tuškanac snimljen je davne 1963., a smatra se jednim od njegovih najvažnijih djela. Kao dobitnik brojnih nagrada, ovaj film razmatra s vrlo posebnog motrišta zemlju autora filma, njezinu svakodnevicu i odluke koje njezini građani svakodnevno donose, satirički obrađuje teme odgovornosti, dosljednosti, vjerodostojnosti i preživljavanja, sve iz perspektive mlade osobe.

Upravo zbog toga aktualan je i danas i relevantan, jer nas teška vremena uvijek stavljaju pred izbore: zanimanja, životnih partnera, poslovnih ponuda, ulaganja, potrošnje, društvenih aktivnosti, obrazovanja i svakodnevnog ponašanja. Iako se sudbine njegovih likova razlikuju podosta od ovih naših danas, upravo ta razlika baca jarku svjetlost na same odluke i ukazuje nam na njihove posljedice.

Ova crna komedija, nasmijat će nas i rastužiti svojim briljantnim glumcima, savršenom mizanscenom (režijom snimanja scena te kretanjem likova u prostoru kadra) i fotografijom.

Ovo besplatno klupsko filmsko druženje namijenjeno je za sve mlade filmoljupce i filmoljupke od 12 do 18 godina spremne za gledanje i proučavanje filmova – sve naopačke! Stariji od 16 godina za ulaz trebaju imati Covid potvrde. Druženje traje od 15 do 18 h u kinu Tuškanac.

Voditelj novog naopačke druženja je redatelj i glumac Boris Bakal.

Vidimo se!

Filmski klub se odvija u sklopu EU projekta CinEd 2.0 i dio je radioničke djelatnosti FROOOM! – filmske škole za djecu i mlade.

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba.

Potpora Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova.

Partneri projekta: Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac.