FROOOM! filmska projekcija iznenađenja u Zagrebu

IMG-20230222-WA0011

✨ U subotu, 26. kolovoza u 16h u Centru mladih Ribnjak, Zagreb ✨

Dragi naši frooomovci i frooomovke, znamo da volite iznenađenja!

I sâm FROOOM! (funkcionalna filmska škola za djecu i mlade) bio je iznenađenje davne 2012. godine kada je komisija HAVC-a (Hrvatskog audiovizualnog centra) dodijelila prva sredstva za ovaj program rekavši: “dok smo čitali ovaj program svi smo poželjeli biti djeca”.
Zato vam nećemo otkriti o kakvom se iznenađenju radi, jer vas želimo iznenaditi, razveseliti neočekivanim, zateći vas nepripremljene i začuđene onim što vam spremamo.

Ali nećemo vas ni sada u najavi iznevjeriti, pa ćemo vam nešto otkriti: kao prvo ćemo se igrati, jer, a to već znate, FROOOM! je uvijek igra, zabava, ma koliko se bavi praktično ozbiljnim filmskim stvarima, a igrat ćemo se, na neobičan način, raznim sredstvima koja su učinila film mogućim. Upoznat ćemo na zabavan način predmete i postupke koji čine da nam je film tako važan i bitan gotovo svakoga dana: i kao zabava, i kao bilježenje i kao umjeničko djelo. Zatim ćemo se igrati pogađanja: pogađat ćemo nešto što je prethodilo filmu, ali nije bilo prije nego što filma nije bilo. I zatim, izvlačit ćemo film koji ćemo zajedno gledati iz šešira, poput zeca, a pravila izvlačenja dobit ćete tik pred samu projekciju.

A za kraj spremamo vam domjenak iznenađenja: poznata jela iz našeg menija s okusima iznenađenja.

Da vam ipak malo podražimo i vaše istančano filmsko nepce otkrit ćemo vam sada nešto o filmovima iz šešira:

📌 Prvi film koji ćemo možda gledati nastao je u ona vremena kad smrt možda vrijedi više od života. Prvi je igrani film autora koji je do tada snimao samo dokumentarne filmove od kojih su mnogi izgubljeni. Porađao ga je teško, a taj film u koji je ugradio svoje veliko dokumentarističko iskustvo, danas smatran jednim od svjetskih kulturnih filmskih vrednota, nije bio u svoje vrijeme prihvaćen ni kod publike ni kod kritike pa autor nakon njega nije snimio niti jedan film sljedećih dvadeset i jednu godinu, a doživio ih je 100 i šest. Iako u svoje vrijeme nije dobio niti jednu nagradu, ovaj film, pravi Frooom!-ovski, zabavna je priča inspirirana autorovim djetinjstvom, a nema ozbiljnijeg festivala u svijetu koji ga nije barem jednom prikazao. Zemlja u kojoj je film nastao, svoj današnji oblik i ustrojstvo zahvaljuje jednoj cvjetnoj revoluciji, a jezik na kojem je snimljen govori više od 200 milijuna ljudi u svijetu.

📌 Drugi film dolazi iz jedne male zemlje, duplo veće od Hrvatske, ali nikada nije bio prikazan kod nas, a radi se o prvijencu jednog glumca i redatelja koji ga je počeo snimati dok je još studirao u LA. Dakle ovo je premijera bez premca. Film je završen tek 2021., a pripremao se i snimao više od 6 godina i prati jednu istinitu priču o grupi djevojčica koje se bore za svoja prava. Jezik filma je blizak nekim europskim jezicima, a kako još ne postoji prijevod na hrvatski, gledanje ovog filma bit će omogućeno samo s engleskim titlovima, ako nam ih do tada ne stignu prevesti naši vrli prijatelji iz Ministarstva Titlova. Film je igrao na 15-tak važnih festivala (Hot Docs, Festival dei Popoli, Beldocs, Adelaide, itd) i dobio za sada 6 nagrada, a jednu od njih su “zakuhali” i Bacači sjenki na jednom važnom europskom festivalu. Redatelj filma tada nam je bio obećao da će 2024. Godine doći u Zagreb i održati jednu sportsko-filmsku doktorsku radionicu.

📌 Treći film je nastao u jednoj od najvećih filmskih zemalja svijeta, a žanr filma je teško odrediti, pa recimo za sada da je preobražajni, ako to išta znači. Naime film transformira montažom, načinom snimanja i glazbom jednu običnu ljudsku radnju u nešto neočekivano, zabavno i poučno. Ne bojte se trajanja, samo ćete jedan film gledati, a ostalo je čista igra i zabava!

Ukratko: spremamo vam poseban filmski program FROOOM! funkcionalne filmske škole za djecu i mlade u Centru mladih Ribnjak u subotu 26. kolovoza u 16h, a možete doći i malo ranije ako ste znatiželjni, pa će iznenađenja biti više.

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podrška FROOOM! Zagreb: Grad Zagreb, HAVC, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije

Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova