FROOOM! u budućnost! – revija dječjeg filma u kinu Tuškanac

FROOOM revija FB cover copy (1)

Ovu subotu 30. travnja od 10 do 15 sati u kinu Tuškanac, Bacači Sjenki, CinEd program filmske edukacije i FROOOM! filmska škola za djecu i mlade pozivaju vas na slavlje dječjeg filma i filmskog stvaralaštva:

FROOOM! u budućnost! 

Za zagrijavanje, u 10 sati filmski klub FILM NAOPAČKE prikazuje dva posebna kratka filma iz CinEd kolekcije europskog filma, Povratak u školu i Malo svjetlo, posebna jer svijet oko sebe istražuju dječjim očima, ušima, osjetilima. Filmovi su snimljeni u različitim vremenima i na različitim kontinentima, u Francuskoj 1950-ih i suvremenom Dakaru, a razotkrivaju bogat unutarnji svijet odvažnih dječjih junaka. Na istraživanje filmova nakon projekcije povest će vas filmska redateljica, snimateljica, edukatorica i roniteljica na dah, Bojana Burnać.

U 12 sati uz voditelja Maria Kovača, redatelja, pisca, glumca, glazbenika i svjetski poznatog kvizaša, otvaramo 8. reviju FROOOM! filmova. Mario će nas upoznati s 40 filmskih uradaka mladih filmašica i filmaša iz Zagreba, Rijeke, Gradeca i Koprivnice nastalih kroz trideset radionica u 2021. godini. Ove igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove sada ćete premijerno moći pogledati, prije nego krenu na svoj festivalski put. 

Filmovi FROOOM! filmske škole za djecu i mlade iz ranijih godina predstavljeni su i nagrađivani u 2021. godini na 17 domaćih i međunarodnih festivala; uglavnom na revijama dječjeg stvaralaštva, ali i profesionalnim festivalima. Na subotnjoj reviji čekaju vas nova remek-djela u tri bloka! Ulaz na sve projekcije je besplatan i nije potrebna prethodna najava.

FROOOM! već 12 godina sustavno i promišljeno gradi buduće filmsko-autorske generacije, a odvija se u 10 gradova i mjesta Republike Hrvatske. Podršku mu daju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Zagrebačka županija. 

CinEd 2.0 je jedan od najznačajnijih projekata filmskog opismenjavanja djece i mladih u Europi. Sufinanciran je od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba. 

Bacači sjenki su nagrađivana i hvaljena umjetnička platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje sudioničkih umjetnosti, koja uspješno isprepliće filmsko stvaralaštvo, međunarodnu suradnju, aktivizam i pedagoški rad. Bacače Sjenki podržava Zaklada Kultura nova.

Ovu 8. FROOOM!  filmsku reviju stvaralaštva začinit će domjenak ostvaren uz pomoć Mario – Mar pekarnice koja od 1996. godine nudi drugačiju perspektivu i okuse pekarskih delicija.