[MARTIN SEMENČIĆ]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Martin Semenčić bio je višestruko nagrađivani zvučni dizajner i filmski montažer, čiji su se filmovi prikazivali i osvajali nagrade na međunarodnim festivalima – poput filmskog festivala u Cannesu, Berlinale i Rotterdamu. Sa četiri Zlatne arene za najbolji dizajn zvuka na filmskom festivalu u Puli, glavnoj manifestaciji hrvatskog igranog filma, Martin je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dizajnera zvuka.

Magistrirao je filmsku montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je diplomirao i produkciju glazbe te snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu, na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex. Od 2018. predavao je zvučni dizajn na sveučilištu VERN.

Semenčić je bio član Hrvatskog društva slobodnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika, a od 2018. godine predavao je zvučni dizajn na Sveučilištu VERN. Osim FROOOM! radionice, vodio je i radionicu oblikovanja zvuka na Školi medijske kulture ‘Ante Peterlić’.

Ono najbitnije dolazi naravno na kraju: svoju inspiraciju crpio je u pitoresknom Samoboru, a svoju mizantropiju,  naturofobiju i animafobiju objašnjavao je vrlo duhovito kao posljedicu predugog boravka u mračnim spiljama montažnih studija. Naravno ovo posljednje smo izmislili, ali ovdje možete vidjeti koliki je doprinos Martin Semenčić dao hrvatskom suvremenom filmu.

S Bacačima sjenki surađivao je i na projektu izrade dokumentarnog filma Vitić pleše.