PET FILMOVA U VRHU DOMAĆE OSNOVNOŠKOLSKE FILMSKE PRODUKCIJE

Pripreme prije nego padne klapa...

Na 57. Reviji dječjeg stvaralaštva, koja se ove godine održava u Sisku od 3. do 6. listopada, sudjeluje pet filmova Frooom! filmske škole.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnje, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

U konkurenciju ovogodišnje Revije izabrano je 5 Frooom! filmova:

1. Mentori Božidar Trkulja i Dorotea Radušić u Zagrebu su održali majstorsku radionicu stop animacije iz koje je nastao film The Igra.  Film problematizira svakodnevicu kroz koju se provlači mobitel, tablet ili drugi uređaji na kojima se može igrati i pita sebe te nas – razmišljamo li uopće o tome kako na nas djeluju igrice i zbog čega su tako jako privlačne. Stop animacija koju su osmislili Jan Jesenković, Nikola i Ana Babić i Alan Kralj gostovao je i na Anim!Arte festivalu animacije u Brazilu, a prikazan je ljetos u Riminiju na festivalu Cartoon Club.

2. Duhoviti TV prilog s mističnim elementima, Rooopa, koji je nastao u Splitu pod mentorstvom Mateje Ilijašev i Nade Kovačević, a osim toga i mentorski poznati psiholog Igor Longo sudjeluje u njemu i glumački. Rooopa na trenutke podsjeća na rupu bez dna, a na trenutke ona simbolizira sve izgubljeno u sjećanju, što namjerno, što iz nemara. Osmislili su je, snimili i realizirali Sunčana Duilo, Lucija Vrgoč, Ivka Marinović, Duje Vrgoč u ulozi voditelja i Duje Kuzmić kao snimatelj te kao slučajni prolaznici Nikolina Topić i Lucija Bačić.

3. Igrani film Čudna Profesorica nastao je u Zagrebu. Mentori Dražen Žerjav i Anita Čeko s grupom polaznika napredne radionice osmisli su i snimili malu SF priču iz školskog života. Ekipa ovog filma su Roska Perić, Filip Daidžić, Ada Simonetta, Nina Mrkonjić, Martin Šamanović, Nikola Linta, Maks Poturić, Jura Domanovac, Lasta Trupčević i Sofia Stajčić.

4. Igrani film Dvoboj s odličnim glumačkim ostvarenjem Ursule Pavić i Noe Zelenka kao glavnih oponenata u filmu također je u konkurenciji Revije. Film je pod mentorstvom Anje Pletikose i Karla Voriha u fokus je uzeo zlostavljača i moguće rješenje tog problema. Na filmu surađuju i Jan Novak Vukašinović u ulozi trenera, Dora Pecigoš kao ravnateljica škole te Niki Paleka i Aleta Franić u svemu što je iza kamere: od kamermana, scenaristia, crtača knjige snimanja do redatelja.

5. Duhoviti animirani video spot na pjesmu Shaped Me na programu je Revije već prvi dan. Pjesma ‘Shaped Me’ je s recentnog albuma “Hate is a wonderful thing” autorskog projekta Bebè Na Volè, koji je visoko kotirao na top ljestvicama najboljih glazbenih ostvarenja u 2018. godini, a pjesma se svidjela i nagrađivanoj umjetnici i animatorici Martini Meštrović, koja je zajedno s djecom, polaznicima filmske radionice Frooom! u Sinju za nju osmislila i realizirala ovaj animirani video spot. Autorske zasluge za njega imaju Sonja Milan, Ante Alerić i Jelena Bota.